Hoe werkt een osteopaat?

Osteopathie is een behandelvorm om de natuurlijke lichaamsfuncties te herstellen. De eerste keer dat u bij de osteopaat langskomt zal er een intake plaatsvinden. Tijdens deze intake wil de osteopaat inzicht krijgen in uw klacht maar daarnaast ook inzicht krijgen in uw ziekte geschiedenis indien u die heeft, uw leefgewoontes en mogelijke erfelijke ziektes.

Osteopathie in de praktijk

Onderzoek van een osteopaat

Wanneer er na het intake een vermoeden is van ernstig letsel of ziekte, kan de osteopaat een aantal testen gebruiken om deze verdenking te bevestigen. Denk dan aan neurologische testen, bloeddrukmeting, ausculteren of andere specifieke testen. Als de uitkomst van deze testen het vermoeden bevestigen, zal de behandeling gestaakt worden en neemt de osteopaat contact op met uw huisarts.

Wanneer er geen sprake is van verdenking van een ernstig letsel of ziekte, zal de osteopaat de intake vervolgen met een bewegingsonderzoek. Er wordt gekeken naar uw houding en standsveranderingen, vastzittende gewrichten en spieren, beweging van uw middenrif en de spanning van het bindweefsel rondom uw organen. De uitkomsten hiervan zullen met u besproken worden en samen met u zal een behandelplan opgesteld worden.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een aantal manuele technieken, die er voor bedoeld zijn om gewrichten en bindweefsel weer in beweging te krijgen en uiteindelijk weer tot ontspanning te brengen. De behandeling zal zich richten op het gebied van de klacht, maar de behandeling kan zich ook richten op gebieden waar geen klachten worden ervaren. De reden om deze gebieden ook te behandelen is, dat deze een relatie hebben tot de klacht. De behandelfrequentie is éen keer in de 2 of 3 weken, zodat het lichaam zich kan herstellen.

Na 3 of 4 behandelingen moet er enig herstel plaatsvinden. Wanneer dit niet het geval is zal het behandeltraject gestaakt worden. Soms kan het zijn dat bij hardnekkige klachten volledig herstel uitblijft. In dat geval is het raadzaam om 2 tot 4 keer per jaar langs te gaan bij de osteopaat om uw klachten te laten behandelen.

Herstel osteopathie

Na elke behandeling krijgt u advies hoe zelf het herstel kan bevorderen of hoe u de klacht in de toekomst kan voorkomen. Het advies kan zijn op het gebied van bewegen, voeding of ontspanning.

Maak een afspraak

De werkwijze van een osteopaat is gebaseerd op toegepaste kennis van anatomie, fysiologie en pathologie.

Maak nu een afspraak

Andere kijk op pijnklachten

06-34249349

info@osteocentrum.nl

Vragen? Mail ons

Openingstijden

Dinsdag & Donderdag 8.00 – 18.00 |

Zaterdag 10:00 – 13:00

Adres

Laan van Meerdervoort 489, 2563 AT Den Haag