Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij de behandeling gericht is op alle beweeglijke structuren in het menselijk lichaam. Onder deze structuren vallen onder andere de spieren en gewrichten, de wervelkolom en de organen.

Deze structuren worden verbonden door zenuwbanen, bloedvaten en bindweefsel. Door bijvoorbeeld ziekte, stress, trauma of eetgewoonten kunnen deze verbindingen in het lichaam verstoord raken. Hierdoor kunnen lokaal, maar ook elders in het lichaam klachten ontstaan.

Osteopathie kan in deze situaties een oplossing bieden. De technieken die worden gebruikt zijn gebaseerd op de ideologie dat elk deel van het lichaam verbonden is met een ander deel. De werkwijze van een osteopaat is gebaseerd  op toegepaste kennis van anatomie, fysiologie en pathologie.

Het lichaam als één samenhangend mechanisme

Een osteopaat benadert het lichaam als één samenhangend mechanisme. Hij onderzoekt hoe verschillende systemen binnen het lichaam bewegen en hoe deze systemen elkaar kunnen beïnvloeden. Zo kunnen lokale klachten en symptomen vaak op de voorgrond staan, maar kan de oorzaak van deze klachten en symptomen ergens anders liggen. De verschillende systemen die een osteopaat onderzoekt zijn:

Het pariëtaal systeem: het bewegingsapparaat

In dit systeem wordt er gekeken in hoeverre spieren en gewrichten aangedaan zijn. Spieren kunnen worden ontspannen of versterkt. Gewrichten kunnen worden gemobiliseerd of gestabiliseerd. Dit is niet alleen de werkwijze van een osteopaat, maar ook van een fysiotherapeut.

Het neurogeen systeem: de wervelkolom en schedel

Vanuit de wervelkolom en schedel worden door zenuwbanen verschillende porcessen aangestuurd. Denk hierbij aan het aansturen van spieren, hormonen, functioneren van organen en bloedvaten. Blokkades in de wervelkolom of teveel druk op de schedel kan een negatieve invloed hebben op deze processen. De osteopaat probeert doormiddel van manuele technieken deze blokkades op te heffen. Dit zijn technieken die een manuele therapeut of chiropractor ook gebruiken.

Het visceraal systeem: het organenstelsel

Al onze organen zijn doormiddel van verschillen de bindweefselstructuren opgehangen aan het skelet. Zo zitten de longen en het hart vast aan de borstkast en bovenrug, de maag en lever aan de onderste ribben, de dunnen darm aan de onderrug en de dikke darm, baarmoeder en blaas aan het bekken. De elasticiteit van deze bindweefselstructuren kan veranderen door bijvoorbeeld operaties, ontstekingen uit het verleden of een ongezonde levensstijl. Dit kan dan niet alleen bewegingsbeperkingen aan het orgaan zelf geven, maar ook aan de beenderen waar het orgaan aan vastzit. De osteopaat probeert doormiddel van manuele technieken deze bewegingsbeperking op te heffen.

Osteopaat of andere therapeut

De osteopaat onderscheidt zich met betrekking tot andere therapeuten door de bovengenoemde systemen niet individueel, maar door een integrale benadering het lichaam als één geheel te zien. Door middel van de bovengenoemde ketens onderzoekt en behandelt de osteopaat het lichaam. Hierdoor zullen niet alleen de primaire pijn klachten verminderen, maar zullen patiënten vaak makkelijker bewegen, beter slapen en kan de psychische toestand van de patiënt verbeteren.

Andere kijk op pijnklachten

06-34249349

info@osteocentrum.nl

Vragen? Mail ons

Openingstijden

Dinsdag & Donderdag 8.00 – 18.00 |

Zaterdag 10:00 – 13:00

Adres

Laan van Meerdervoort 489, 2563 AT Den Haag